Kleine stappen worden grote stappen met deze tips voor een duurzame garderobe. Een duurzame kledingcollectie begint met het aanschaffen van eerlijke kleding, simpel. Toch? Als ervaringsdeskundige kan ik je zeggen dat het een leuke zoektocht was en nog steeds wel is. 
 
In 2016 begon mijn persoonlijke ‘reis’ in het verduurzamen van mijn eigen garderobe. Op mijn persoonlijke blog (Chantoile) schreef ik er van alles over. Zo ook deze blog met tips die ik zelf als natuurlijke stappen ervaarde om mijn garderobe te verduurzamen.
 
Nu 7 jaar later is de wereld van duurzame mode wel veranderd. Er is meer aanbod, meer divers aanbod in stijlen, maar ook weer meer greenwashing..zucht.. Het lijkt soms wel een jungle! En de vraag ‘Waar begin ik?’ is tot op de dag van vandaag nog steeds relevant. Hoog tijd om mijn tips opnieuw met jullie te delen. 
thought-clothing-isabel-bamboe-sokken-saliegroen

Waar begin ik?

Daar starten we mee. Want al sinds 2016 roep ik het al van de daken; babysteps! babysteps! Kleine stapjes maken uiteindelijk een hele grote. Door kleine aanpassingen door te voeren, verander je langzaam je garderobe naar een sterke duurzame collectie waar je veel plezier van kunt hebben.

Start met het kopen van duurzame kleding op het moment dat je daadwerkelijk iets nodig hebt. Mijn allereerste duurzame kleding aanschaf; bamboesokken van Thought Clothing. Ik had op dat moment sokken nodig en was al enige tijd nieuwsgierig naar de vrolijke sokken van dit duurzame merk. Ik werd verrast door de kwaliteit, de zachtheid en vooral hoelang ze meegaan! Ik werd er zo blij van, dat ik ze nu zelf verkoop in mijn winkel.

Kritisch kijken in je kast 

De volgende stap was om al mijn niet duurzame items zo lang als mogelijk te blijven dragen. Want je hele garderobe in één keer vernieuwen, is a.) niet voor elke portemonnee en b.) dat is geen hele duurzame en geen handige keuze.

Bekijk goed wat je met de kleding doet die je niet meer wilt dragen. Zorg ervoor dat ze daadwerkelijk een nieuw leven krijgen, want ook dat is niet altijd het geval wanneer je je kleding inlevert bij een verzamelpunt. Zelf kies ik ervoor om mijn gedragen kleding door te verkopen of weg te geven aan mensen waarvan ik weet dat ze het nog met veel plezier zullen dragen.

Op zoek naar duurzame items

Nu je kritisch gekeken hebt wat je wilt houden en wat je weg doet, weet je wat je nog zoekt om je garderobe compleet te maken (of niet). Weet je wat je zoekt, dan is het goed om een duurzame winkel binnen te stappen om te bekijken of zij het aanbod bieden wat jij zoekt. Wanneer je het niet weet, maar wel zeker weet dat je iets nodig hebt, stap je ook een duurzame winkel binnen. Al is het maar om inspiratie op te doen. 🙂

Mijn tip hierin;

laat je adviseren door de medewerkers! Mijn ervaring is dat je vaak in een warm bad terechtkomt waar je al je vragen omtrent duurzame mode kunt stellen. (Voordat ik mijn winkel startte, heb ik behoorlijk wat bezoekjes aan duurzame kledingwinkels gebracht en vond het echt een eyeopener om mijn vragen hier te droppen.)

Winkel

De ervaring van het dragen

Nu ken je als ‘nieuwkomer’ de ervaring van het dragen nog niet. De stoffen en materialen is iets wat je zelf moet ervaren. Biologisch katoen, tencel, hennep. Het zijn allemaal materialen die fijn voelen op je lijf. Welke maat of stijl jouw het beste staat, is een kwestie van passen. Wanneer je kiest voor basics kun je deze goed combineren met je bestaande garderobe.

Langzaam maar zeker..

Wanneer je je eerste items hebt aangeschaft zorg dan dat je deze goed kunt mixen & matchen met je andere kleding. Dus denk aan een effen t-shirt wat je leuk draagt onder een jasje of op een jeans. Wat mij overkwam is dat ik de stoffen en materialen van duurzame kleding zo ging waarderen dat ik eigenlijk niet meer anders wilde. Waar ik voorheen fervent tweedehands shopper was, koos ik steeds vaker voor een mooie comfortabele stof van een duurzaam merk. Dat heeft alles te maken met mijn hang naar comfort. Als het niet lekker zit, draag ik het niet en ja, dat is dan ook weer niet duurzaam.

Volgende tip; Kies dus alleen iets wat je ook echt gaat dragen. Iets wat mooi gaat zitten zijn in de kledingkast is ook niet de bedoeling.

Hier nog even een samenvatting van alle tips om je garderobe te verduurzamen:

  • Draag je niet-duurzame kleding, totdat ze ‘op’ zijn en vervang ze dan één voor één.
  • Verkoop de kleding wat je niet meer draagt of geef het weg aan iemand die het nog wel gaat dragen. (of ruilen kan natuurlijk ook!)
  • Begin met kleine stapjes in je aanschaf, zoals sokken en basics.
  • Vervang je oude kledingstukken stuk voor stuk met duurzame exemplaren
  • Stap een duurzame winkel binnen om je vragen te stellen, inspiratie op te doen en om kleding te passen. Maak echt kennis met het aanbod.
  • Koop een kledingstuk wanneer je ervan overtuigd bent dat je het zult dragen en goed kan combineren bij wat je al hebt.
  • Door het toenemende aanbod shop je steeds makkelijker kleding van duurzame merken bij tweedehands kledingwinkels. Zeker voor de kleine portemonnee een mooie tip!