Materialen

De materialen van onze kleding

Bij The Blind Spot verkopen we uitsluitend duurzame kleding gemaakt van verantwoorde stoffen. De kledingmerken die wij inkopen zijn allemaal op een verantwoorde manier met hun kleding bezig. Niet alleen de stoffen zijn duurzaam, maar alle medewerkers (ook in het buitenland) ontvangen een eerlijk loon voor de werkzaamheden die zij verrichten binnen het productieproces van deze kleding. Hieronder lees je waar all kleding die wij verkopen van gemaakt is. Wij geloven namelijk in een betere wereld met gelijke kansen en een gezond milieu.

Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over. Let op: deze pagina is nog onder constructie en zal op korte termijn uitgebreid worden.

Alpaca wol

Alpaca wol komt van de alpaca. Dit is een kruising tussen een schaap en een lama. Alpaca wol is een luxe wolsoort en prikt niet. De stof is warm en ademt goed door. Van nature is deze stof waterafstotend en brandwerend, wat het een enorme sterke stof maakt. Alpaca vind je over het algemeen in Peru en Ecuador. Net als bij schapen worden de alpaca geschoren. Bij The Blind Spot werken wij uitsluitend samen met kledingmerken die garant staan voor de goede leefomstandigheden van de dieren.

Bamboe

Bamboe is een milieuvriendelijk product. De bamboeplant staat bekend om zijn snelle groei, ongeveer drie keer sneller dan elke andere plant. Bamboe absorbeert vijf keer meer CO2 dan de meeste bomen, behoeft weinig water en voor de groei van bamboe zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Dit is goed voor het milieu en heeft als bijkomende voordeel dat jouw huid ook niet in aanraking komt met deze chemische bestrijdingsmiddelen.

In Bamboe zitten anti-bacteriële stoffen, waardoor tijdens de groei en de oogst geen chemische middelen nodig zijn. Voor de productie van de stof worden alleen de zij-bladeren van de boom gebruikt, zodat de plant verder kan groeien. Om te dragen is bamboe een hele fijne en zachte stof die ook hypo allergeen is. Heb je een gevoelige huid? Dan is het dragen van bamboe heel fijn voor je huid.

Biologisch Katoen

Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif zoals pesticiden en wordt met de hand geplukt. Bij de normale katoenteelt worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor het ook eens het meest vervuilende landbouwproduct is ter wereld. Bij het telen van biologisch katoen is dat niet aan de orde door de natuurlijke teeltmethode. Alleen wanneer katoen biologisch geteeld is, blijft het hypoallergeen. Deze eigenschap verdwijnt op het moment dat er chemische middelen aan te pas komen.

Biologisch katoen verbruikt 70% minder water en heeft een 22% lagere CO2 voetprint dan normaal katoen. Biologisch katoen kan gerecycled worden, beschermt de gezondheid van boeren en zorgt voor vruchtbare landbouwgrond voor toekomstige generaties

Ecovero

Ecovero wordt gemaakt van houtpulp en heeft als eigenschap dat het erg kleurvast is, waardoor het nog langer meegaat en mooi blijft. Het materiaal wordt gemaakt in Oostenrijk bij Lenzing AG. Dit bekende bedrijf is voorloper in het produceren van o.a. ook Tencel en Viscose in een closed loop. Wat wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht kunnen komen.

Ecologisch gelooid leer

Leer wordt vaak onderworpen aan chemische processen om het mooi glad en zacht te krijgen. Dat dit ook op een milieuvriendelijke manier kan gebeuren, weten veel mensen niet. Bij The Blind Spot verkopen we uitsluitend leer wat gelooid en gekleurd is met groentesappen, oftewel vegetable tanned leather. Daarnaast is het leer afkomstig van restproductie. In plaats van de huiden te verwerken als afval hebben de huiden een duurzame bestemming gekregen.

Ecologisch gelooid zalmleer

Een vrij onbekende variant nog op de markt, maar zalmleer is een bijzonder duurzaam product wat erg sterk is en weinig weegt. Deze eigenschappen maken het leer zeer geschikt voor tassen en schoeisel. Het leer wordt met behulp van de natuur gelooid. De natuurlijke hulpbronnen (zon, water & wind) worden zo efficiënt mogelijk ingezet om het milieu te sparen. Vervolgens wordt het gekleurd met natuurlijke verfstoffen. Dit maakt zalmleer tot een bijzonder duurzaam product met een luxe uitstraling.

Gerecyclede stoffen

In onze collecties tref je ook kleding van gerecyclede stoffen aan. Dit zijn stoffen die verwerkt worden tot nieuw garen om hergebruikt te worden om er nieuwe kleding van te maken. Er zijn meerdere soorten stoffen die gerecycled worden. Voorbeelden die je bij The Blind Spot zult aantreffen zijn; gerecycled denim (MUD jeans), gerecycled katoen, polyester en wol.

Hennep

Iedereen is wel bekend met hennep, maar waarschijnlijk op een andere manier. 😉 Wat je misschien nog niet wist, is dat er ook kleding van gemaakt wordt. Het wordt gemaakt van de nerven van de plant en maakt een stevige en kwalitatieve stof die lekker draagt om je lijf. Bij het productieproces worden er zo goed als geen chemicaliën gebruikt, wat het erg milieuvriendelijk maakt. Hennep is één van de meest duurzame gewassen uit de geschiedenis.

De plant groeit 4 meter in 4 maanden bijna zonder water. Het neutraliseert zure grond en houdt deze stevig. Daarnaast kan de gehele plant gebruikt worden voor het maken van kleding, maar ook voor huizen. Door het slechte imago van hennep wordt de stof nog maar weinig gebruikt. De afgelopen jaren zien we een aanzienlijke toename in de vraag naar hennep, omdat het nu eenmaal van die goede eigenschappen heeft. Gelukkig maar!

Modal

Modal is een stof wat gemaakt wordt uit natuurlijke grondstoffen, ookwel cellulose. Meestal wordt het gewonnen uit o.a. beukenhout. Modal is vergelijkbaar met viscose en heeft dezelfde eigenschappen. Zo ademt het goed door en neemt het weinig vocht op. Het modal wat je The Blind Spot vindt, wordt voornamelijk geproduceerd in Oostenrijk door Lenzing AG. Dit bedrijf is ook bekend door de productie van Tencel.

Schapenwol

Wol is er in verschillende soorten. Naast alpaca wol heb je ook kasjmier en merino. Beiden kunnen afkomstig zijn van de haren van een geit of schaap. Het is natuurlijk materiaal en enorm slijtvast, waardoor het lang meegaat en erg duurzaam is. Wol is biologisch afbreekbaar en daardoor erg milieu-vriendelijk. De voordelen van het dragen van wol is dat het een ademend materiaal is en je lijf warm houdt bij koud weer en je lijf koel houdt bij warm weer. In onze webshop tref je je biologisch wol, gerecycled wol en regulier wol. Al het wol is gegarandeerd mulesing-vrij.

Tencel

Tencel is het geregistreerde merk van de fabrikant Lenzing voor lyocell. Het is een 100% natuurlijk en zeer duurzaam materiaal. Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gebruikte boon een nieuwe boom wordt terug geplant. De productie van het materiaal gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden.

Kleding van de stof Tencel is huidvriendelijk, heeft een zeer goede vocht- en warmteregulatie, een mooie zijde-achtige glans, valt mooi en soepel, en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks. Na het wassen hang je je kleding netjes op en droogt het vrijwel kreukloos op. Geen strijkijzer nodig. Heerlijk toch?

Toquilla stro

De producten van toquilla stro worden gemaakt en geweven in Ecuador. Bij The Blind Spot vind je een unieke selectie tassen die van toquilla stro gemaakt zijn. Het is een stevige rietsoort met een fijne structuur waar ook de befaamde panamahoeden van worden gemaakt. Het stro wordt eerste zes weken gedroogd, voordat het gebruikt kan worden voor het wevingsproces. Een natuurlijk materiaal waardoor oneffenheden en kleurverschil niet heel ongewoon zijn. Dat maakt het juist zo mooi en bijzonder.