Ontdek hoe wij verantwoord ondernemen. Samen voor een schonere & eerlijke kledingindustrie.

In deze blog lees je er alles over.

Wat maakt een merk duurzaam? En welke aspecten zijn hierin belangrijk? Bij The Blind Spot dragen o.a. de keurmerken bij aan het beslissen of een merk wordt ingekocht. In deze blog lees je alles over de keurmerken waar wij mee werken.

We zijn nieuwsgierig naar meerdere aspecten van een item, keurmerken kunnen hierin een wegwijzer zijn. Want waar wordt een item gemaakt? Van welk materiaal? Door wie? En in hoeverre zet een merk zich in voor duurzaamheid, wat is hun verhaal? Het is belangrijk als een merk transparant is, dat ze niet een mooier verhaal vertellen dan dat het in werkelijkheid is.

Dit wordt ook wel greenwashing genoemd. (En dat komt helaas steeds vaker voor! Daarover later meer;-)) Keurmerken geven een bepaalde garantie. Maar wat betekent welk keurmerk precies? We leggen het graag uit zodat ook jij een keuze kan maken die past bij wat jij belangrijk vindt.

Dierenwelzijn keurmerken

PETA approved vegan

Wil je een item kopen waar geen enkel materiaal van dierlijke oorsprong in is verwerkt? Het PETA approved vegan keurmerk garandeert dat er voor ieder aanwezig ingredient in het item, geen enkele dier aan te pas is gekomen. Of te wel: een volledig vegan product. Het keurmerk kan teruggevonden worden op items zoals kleding, schoenen en accessoires.

Milieukeurmerken

B-Corp

Gecertificeerde B-Corp merken die wij verkopen bij The Blind Spot zijn MUD Jeans en Veja. Dit keurmerk focust zich op bedrijven die het doel hebben om een duurzame bedrijfsvoering te hebben met een positieve impact. Merken krijgen een bepaalde score bij dit keurmerk, in plaats van dat er aan een eisenpakket moet worden voldoen.

MUD Jeans maakt deze impact met het recycle concept. Wanneer je je oude jeans inlevert bij The Blind Spot ontvang je korting op een nieuwe MUD jeans. De oude jeans worden ingenomen door MUD jeans om er vervolgens nieuw garen van te maken. Een circulaire mode-economie is waar MUD Jeans zich voor inzet.

Daarnaast creëert VEJA een positieve keten, ze vinden minimalisme en innovatie belangrijk. De canvas voor een sneaker van VEJA wordt gemaakt met organisch, agro-ecologisch en fairtrade katoen. Vervolgens worden de zolen gemaakt van wild rubber uit het Amazonewoud, en innovatieve materialen zoals gerecyclede plastic flessen worden gebruikt om nieuw gaas te creëren.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Als je opzoek bent naar biologisch textiel, dan is het internationale GOTS-label een keurmerk om op te letten. Items met dit keurmerk zijn gemaakt van minimaal 70% biologische textielvezels. Het keurmerk stelt eisen aan de teelt van de natuurlijke vezels, tot aan de verwerking en de naaiateliers. Ze garanderen voornamelijk een milieubewuste productie. Wat betreft het sociale aspect: GOTS stelt eisen voor gezonde en veilige werkomstandigheden waar geen discriminatie, dwang- en kinderarbeid plaatsvindt.

Global Recycled Standard (GRS)

GRS is een keurmerk voor gerecyclede materialen. Het label geeft aan dat minimaal 50% van de textielvezels afkomstig zijn uit gerecyclede materiaal. Op het label wordt het percentage altijd aangegeven, behalve zodra het boven de 95% is. Naast de milieu-aspecten garandeert het label ook verschillende sociale aspecten. Hierover lees je verder in deze blog meer.

Merken bij The Blind Spot die items produceren met het GRS label:

Alchemist, Be Flamboyant, Dedicated, Elements of Freedom, Jan n June, Maium, MUD Jeans, Susan Bijl.

OEKO-TEX Standard 100

Geen behoefte aan schadelijke stoffen in je textiel? OEKO-TEX Standard 100 is een keurmerk die test op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Zoals bijvoorbeeld residuen van pesticiden of zware metalen. Het internationale keurmerk is in 1992 opgericht voor tapijten en andere textiel, en kijkt zowel naar natuurlijke als naar synthetische vezels.

Elk gecertificeerd item heeft een uniek certificeringsnummer. Het nummer kun je invoeren bij OEKO-TEX om te zien of de certificering nog steeds geldig is.

Merken bij The Blind Spot die items produceren met het OEKO-TEX Standard 100 label:
Alchemist, Be Flamboyant, Brava Fabrics, Elements of Freedom, Jan ’n June, Kuyichi, MaiumSwedish Stockings, Thought Clothing.

Sociale keurmerken

Fairtrade Keurmerk

Het meest bekende keurmerk is waarschijnlijk het Fairtrade keurmerk, welke bekend staat om het verrichten van eerlijke handel voor boeren en werknemers in ontwikkelingslanden. Wanneer onze kleding gemaakt wordt in een ontwikkelingsland is het Fairtrade keurmerk bij The Blind Spot een vereiste.

B-Corp

Naast de milieu-aspecten van het B-Corp keurmerk, worden merken ook gescoord op het doorvoeren van een sociale bedrijfsvoering. Een voorbeeld hiervan is VEJA: hun logistiek en verzending wordt gerund door Atelier Sans Frontières, een revalidatievereniging. De score van MUD Jeans en Veja kan je bekijken op de website van B-Corp.

Business Social Compliance Initiative (BSCI)

Verschillende keurmerken zetten zich in om arbeidsomstandigheden te verbeteren, zo ook BSCI. Dit initiatief is opgericht in 2002 voor bedrijven in de textielindustrie. Hun doel is om verschillende omstandigheden voor de arbeiders te verbeteren. Denk hierbij aan: het recht op het vormen van een vakbond, veilige werkomstandigheden en geen dwang- en kinderarbeid. BSCI is dus geen keurmerk, maar een initiatief wat zich inzet voor verbetering van werkomgeving & -omstandigheden, maar ook de rechten

Merken bij The Blind Spot die werken met BSCI gekeurde fabrieken:
Arber Studio, Elements of Freedom, Genesis Sneakers, Maium.

Fair Wear Foundation

Het Fair Wear Foundation keurmerk werkt samen met de textielsector om arbeidsomstandigheden  door de hele keten te verbeteren. Het Fair Wear Foundation streeft voor: vrije keuze van arbeid, een verbod op discriminatie, kinderarbeid of uitbuiting, het recht op vakbondsvrijheid en collectief overleg, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden en tot slot ook voor wettelijk bindende arbeidscontracten.

Daarnaast zet dit keurmerk zich ook in voor de betaling van een correct loon en verbieden ze overdreven lange werkdagen. Het Fair Wear Foundation keurmerk is een erkenning voor merken, alleen de meest vooruitstrevende merken mogen dit keurmerk aanduiden op hun label.

Merken bij The Blind Spot die onderdeel zijn van de Fair Wear Foundation: Armedangels, Kuyichi, Alchemist Fashion.

Global Recycled Standard (GRS)

Het GRS keurmerk heeft meerdere criteria op sociaal gebied voor alle bedrijven in de productieketen. Deze criteria houdt onder andere in: een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden, verbod op kinderarbeid, discriminatie, fysieke mishandeling of andere vormen van intimidatie. De lonen en aantal werkuren voldoen op zijn minst aan de nationale wettelijke vereisten, tenzij die hoger zijn dan de standaarden die vastgelegd zijn binnen de sector.

Merken bij The Blind Spot die items produceren met het GRS label:

Alchemist, Be Flamboyant, Dedicated, Elements of Freedom, Jan n June, Maium, MUD Jeans, Susan Bijl.

Zo! Duizelt het al een beetje? 😉 Heel begrijpelijk, want het is ook een hoop informatie. Maar wel hele belangrijke informatie om met jou te delen. Transparantie begint nu eenmaal met het delen van onze werkwijzes.

Een hele hoop keurmerken en een hele hoop informatie. Mocht je nog vragen hebben over de keurmerken, dan kan je natuurlijk altijd bij ons terecht in de winkel. Of stuur een mailtje. We helpen je graag!